Loading...

Ouderschap

Intacto_Ouderschap

Door als man en vrouw het ouderschap aan te gaan geven we ons over aan de oerkracht van het leven namelijk het scheppen van nieuw leven. De vader en moeder “geven” hun kind het leven en het kind “ontvangt” het leven van de ouders. Dit aspect bepaalt unieke en onherroepelijke banden tussen ouders, tussen ouders en kinderen en tussen kinderen onderling. Vader, moeder, zoon, dochter, broer of zus ben je voor altijd!

Nieuw Ongeboren Leven

In de haptonomie gaat men er van uit dat het ouderschap reeds begint voor de geboorte van het kind. Omdat het kind al bij de conceptie op aarde komt (in de veilige moederschoot) worden we op dat moment ook (opnieuw) vader en moeder. In het bijzonder voor de vader is dit dikwijls lastig te ervaren. Voor het ongeboren kind en onszelf is het goed om vanaf het moment dat het ouderschap in ons bewustzijn is, het contact aan te gaan met het kind en het te verwelkomen en om daarnaast elkaar als ouders te bevestigen in de rol van vader/moeder van je kind.

Man en Vrouw, nu ook Vader en Moeder

Naast de aandacht voor het kind is de betrokkenheid bij elkaar als ouders een belangrijk thema. Het krijgen van een kind is een gebeurtenis die op allerlei gebied diep ingrijpt op het leven van een mens. Vanuit een zeker bewustzijn is het gemakkelijker om de nieuwe situatie te accepteren en een nieuw evenwicht te vinden. Je kunt je partner dan opnieuw ontmoeten als de ouder van je kind om vervolgens samen ten volle te genieten van het nieuwe mensje dat uit jullie wordt geboren.

De liefdevolle versmelting van vader en moeder ligt aan de basis van het bestaan van het kind, in het ervaren van de liefde tussen beide ouders ondervindt het kind dan ook een diepe bevestiging en rechtvaardiging van zijn bestaan.

Anna Marie


Terug naar Zwanger >