Loading...

Haptotherapie bij Bevallingsangst

Intacto-Therapie-voor-Zwangeren

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vijf tot tien procent van de zwangere vrouwen bovenmatig last heeft van angst voor de bevalling. Bij vrouwen met angst voor de bevalling komen verschillende complicaties en interventies vaker voor: zesmaal zoveel posttraumatische stressstoornis, tweemaal zoveel vroeggeboorten, driemaal zoveel spoedkeizersneden en meer keizersneden op verzoek van de zwangere. Wanneer aanstaande moeders angstig zijn tijdens de zwangerschap, kan dit de groei van hun ongeboren kind negatief beïnvloeden. En dit kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid in zijn latere leven.

Doelstelling en Werkwijze

Haptotherapie bij zwangeren met angst voor de bevalling richt zich op de bewustwording van het eigen vermogen om te voelen en zich open te stellen. Het lichaamsbesef, en daarmee het zelfbewustzijn, wordt geactiveerd door middel van inzichtverlenende gesprekken, het ontwikkelen van vaardigheden (zoals het leren omgaan met pijn, het opvangen van de weeën en het persen met gevoel) én door de directe aanraking. Door de nieuw verworven inzichten en ervaringen kan de angst gaandeweg plaatsmaken voor een groeiend vertrouwen in het eigen vermogen om het kindje via een natuurlijke vaginale bevalling ter wereld te brengen.

Acht Sessies

Haptotherapie tijdens de zwangerschap bestaat uit een verzameling van specifieke vaardigheden die worden geleerd in acht sessies van circa een uur tussen de 16de en 35ste week van de zwangerschap. De behandeling wordt door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed uit het aanvullingsfonds.Anna Marie


Naar de website: Met gevoel bevalt Beter>

Naar de Clientenfolder >

Naar de interventiepublicatie van het RIVM>

Terug naar Haptotherapie >

Terug naar Zwanger >